Recepti

Dobrodošli v našem kulinaričnem kotičku, kjer lahko najdete navdih za pripravo okusnih jedi z našimi vrhunskimi izdelki. Odkrijte recepte za predjedi, glavne jedi, priloge in sladice ter preizkusite nove kombinacije okusov. 

Bučna juha s praženimi bučnimi semeni

Sestavine:

  • Hokaido buča
  • Čebula
  • Česen
  • Poper in sol
  • Pražena bučna semena
  • Bučno olje in oljčno olje

Postopek priprave:

Bučo olupimo in narežemo na majhne kose. V posod segrejemo olivno olje in dodamo narezano čebulo in česen ter ju popražimo, da malo posteklenita. Nato dodamo narezano bučo in pražimo še nekaj minut. Potem dodamo lovorjev list in zalijemo z vodo ali jušno osnovo ter kuhamo dobrih 30 minut. Ko je buča popolnoma zmehčana, odstanimo lovorjev list ter juho zmiksamo z paličnim mešalnikom. Po okusu lahko dodamo tudi kislo smetano. Juho nato postrežemo z bučnim oljem in bučnimi semeni.

Bučni rezanci s kozicami in šparglji

Sestavine:

  • Rezanci iz bučne moke
  • Kozice
  • Šparglji
  • Česen
  • Oljčno olje

Postopek priprave:

Testenine slabe 4 minute kuhajte v osoljeni vodi . Med tem v ponvi segrejte oljčno olje in dodajte nasekljan česen. Ko porumeni, dodajte malo masla in narezane šparglje ter pražite 2 minuti. Nato dodajte kozice, prelijte z belim vinom in pražite še dodatni 2 minuti. Začinite z malo vegete ali soli po okusu. Vmešajte kuhane testenine in vse skupaj pražite še slabo minuto. Po potrebi dodajte malo vode, v kateri so se kuhale testenine, da dobite sočno omako.

Svedri v paradižnikovi omaki s kozicami

Sestavine:

  • Svedri iz bučne moke
  • Češnjev paradižnik
  • Sveža bazilika
  • Česen
  • Kozice
  • Oljčno olje

Postopek priprave:

Svedre slabe 4 minute kuhamo v osoljeni vodi. Med tem v ponvi segrejemo olivno olje in oddamo česen. Ko malo porumeni,cdodamo narezan češnjev paradižnik. Ko se paradižnik zmehča, dodamo kozice in začinimo z soljo ali vegeto in poprom. Nato dodamo kuhane svedre in svežo baziliko in skupaj pražimo odatno minuto. Po potrebi dodamo malo vode, v kateri so se kuhali svedri.

Bučni rezanci z lisičkami

Sestavine:

  • Bučni rezanci
  • Čebula
  • Sveže lisičke
  • Peteršilj
  • Sol in poper
  • Smetana za kuhanje

Postopek priprave:

V loncu zavremo osoljeno vodo in skuhamo bučne rezance po navodilih na embalaži. Med tem ponvi segrejemo oljčno olje in nasekljano čebulo ter jo pražimo, da postekleni. Nato dodamo očiščene lisičke in jih malo popražimo. Omaki dodamo nasekljan svež peteršilj, sol, poper in po želji druge začimbe. Nato v ponev prilijemo smetano za kuhanje in dobro premešamo. Če je omaka pregosta, dodamo malo vode, v kateri so se kuhali rezanci. Omako kuhamo še nekaj minut, da se rahlo zgosti. Nato dodamo kuhane bučne rezance in jed je gotova!

Bučne palačinke

Sestavine:

  • Bučna moka
  • Pšenična moka
  • Jajca
  • Vanilijev sladkor
  • Mleko
  • Voda

Postopek priprave:

V posodo nalijemo enako količino mleka in vode, dodamo jajčne rumenjake ter vanilijev sladkor. Postopoma z ročnim mešalnikom dodajamo bučno in pšenično moko v razmerju 50/50. V ločeni posodi stepemo beljake, da dobimo sneg, ki ga nato z metljico počasi zmešamo z maso za palačnike. Ko dobimo gosto maso, na ponvi spečemo palačinke. Postrežemo jih s polivko iz segretih gozdnih sadežev in lešnikovim namazom.

Bučna rolada

Sestavine:

  • Jajca
  • Sladkor (navadni in vanilijev)
  • Bučna moka
  • Žlica bučnega olja
  • Soda bikarbona / pecilni prašek
  • Kisla smetana in maskarpone

Postopek priprave

Ločimo rumenjake od beljakov in iz beljakov stepemo čvrst sneg. Rumenjake stepemo s sladkorjem, nato dodamo bučno moko, sodo bikarbono ali pecilni prašek, vanilijev sladkor in žlico bučnega olja. Sestavine dobro premešamo, da dobimo gosto maso. Nato počasi in ročno vmešamo sneg iz beljakov. Maso vlijemo na pekač in pečemo v pečici. Pečeno rolado še toplo zvijemo, da preprečimo pokanje. Ko se popolnoma ohladi, jo razvijemo, premažemo s kislo smetano in maskarponejem ter ponovno zavijemo.